Logotype

  E-post: info@kretsloppsydost.se

Frågor & Svar
Utfyllnad

Dags att stoppa matsvinnet

Stora mängder ätbar mat hamnar i soporna. Det kan kosta en genomsnittlig familj 6 000 kronor varje år. Men det kostar också på miljön. Därför uppmärksammar EU frågan under en hel vecka, framför allt genom att visa på hållbara lösningar. Den 16–24 november äger Europa minskar avfallet rum. För 16:e gången samlas länder från hela EU, och även utanför EU, kring avfallsförebyggande. Tusentals aktiviteter planeras för att sprida kunskap, många kring årets tema som är matsvinn – alltså ätbar mat som slängs. Det kan ge stor effekt:

  • En tredjedel av all mat som produceras i världen äts inte upp.
  • Matsvinn står för 8–10 procent av alla utsläpp av växthusgaser i världen.

Fakta

Europa minskar avfallet, European Week for Waste Reduction, är den största kampanjen för att öka medvetenheten om förebyggande av avfall i Europa och har pågått sedan 2009. Inom projektet betonas vikten av att förebygga att avfall uppkommer och att minska halterna av farliga ämnen i avfallet. I år kommer 12 685 aktiviteter att genomföras i 29 länder med hjälp av 33 koordinatorer.

Läs mer

Livsmedelsverkets information om matsvinn

Naturvårdsverkets information om matavfall och matsvinn

Instagram Facebook