Logotype

  E-post: info@kretsloppsydost.se

Frågor & Svar

Hushåll

Textilinsamling

Vi förbrukar stora mängder textil och kläder varje år. Se till att dina kläder får ett så långt liv som möjligt för att minska trycket på naturens resurser. Genom att ge bort eller sälja kläder och tyger vi inte själva vill ha kan vi glädja någon annan. 

Hur mycket textil köper du per år?

Textil kräver mycket naturresurser, energi och kemikalier för att tillverkas. Allt vi gör för att minska resursförbrukningen – smått som stort – är betydelsefullt!

I snitt förbrukar varje svensk 12,5 kg kläder och hemtextil per år:

  • 8 kg slängs
  • 2,5 kg går till välgörenhet
  • 2 kg är kvar i garderoben eller ges bort till släkt och vänner

Allt du vill bli av med är inte sopor

Kläder och hemtextilier som du har ledsnat på – men som fortfarande är hela och rena – kan vara till glädje för någon annan kan. Dessa kan du lämna till återbruk, sälja eller ge till någon du känner.

Många hjälporganisationer tar emot kläder och textilier direkt i sina butiker, och en del har även möjlighet att hämta upp gåvor hemma hos dig. På våra återvinningscentraler finns textilcontainrar där du kan lämna kläder och annan textil till återbruk och återvinning.

Vad händer med textilavfallet

Insamlade textilier hämtas av Human Bridge. 

Textilier som inte kan användas igen kan bli olika typer av stoppning, trasor till verkstadsindustrin, isolering i bilar och i vissa enstaka fall material till nya textiler. Inom en ganska snar framtid tror man att det kommer att gå att återvinna sliten textil till nya fibrer som kan användas i nya textila produkter. Blir det verklighet kommer det att bli en ny stor återvinningsindustri. Det kommer i så fall att innebära stora miljövinster eftersom textil är ett material som belastar miljön hårt.  

Visste du att ett vanligt par jeans kan ha druckit flera tusen liter vatten på sin väg från bomullsbuske till färdig långbyxa, totalt cirka 11 000 liter. 

Kläder som är hela och kan användas igen sorteras och går sedan till second handbutiker eller skickas som bistånd till länder i Afrika och Östeuropa. 

Läs mer om Human Bridge och deras verksamhet här.