Logotype

  E-post: info@kretsloppsydost.se

Frågor & Svar

Hushåll

Utfyllnad

Myter om källsortering

Det är få saker som det florerar så mycket osanningar om som sophantering. Även om människor idag blivit allt mer medvetna om nyttan med god källsortering, förekommer det fortfarande en del seglivade myter. Nedan har vi sammanställt de vanligaste och vill nu – en gång för alla – se till att slå hål på dessa.

  • Det är ingen idé att källsortera allt läggs i samma hög ändå.
    Sanning: 
    Nej, allt läggs inte i samma hög. Inget av det som läggs i behållarna på återvinningsstationerna blandas ihop, allt skickas till återvinning eller energiutvinning. När du lämnar din ketchupflaska till återvinning kan den återvinnas till en solstol, din gurkburk kan bli en ny gurkburk och din konservburk kan bli en bildel.
     
  • Det går åt mer energi för att bilen till återvinningsstationen än vad som tjänas på återvinningen.
    Sanning: 
    Källsortering och återvinning lönar sig med bred marginal, visar de analyser av koldioxidutsläpp som bl a Naturvårdsverket gjort. De flesta passar också på att åka till återvinningsstationen när de har andra ärenden, som till ex mataffären.
     
  • I Sverige har vi så mycket skog, här kan vi inte behöva tänka på att återvinna tidningar och pappersförpackningar.
    Sanning: 
    Det är billigare, både räknat i pengar och energiåtgång, att återvinna än att framställa nya tidningar och förpackningar av helt ny råvara.
     
  • Aluminium och stål finns i så stora mängder och behöver därför inte återvinnas.
    Sanning:
    Genom att återvinna aluminium och stål sparar man stora mängder energi jämfört med nytillverkning. Både aluminium och stål går dessutom att återvinna hur många gånger som helst utan att kvaliteten blir sämre.
     
  • Att glaset blandas är jag i alla fall säker på. Jag har själv sett lastbilen lägga allt tillsammans.
    Sanning: 
    Visst kan det se ut som att glasförpackningarna töms och blandas ihop, men bilen som hämtar glas har två olika fack på flaket – ett för färgat och ett för ofärgat glas. Alla glasförpackningar hålls separerade tills de är återvunna.
Instagram Facebook