Regler och riktlinjer
Kretslopp Sydost ansvarar för att samla in hushållsavfall i Kalmar, Mörbylånga, Nybro, Oskarshamn, Sävsjö, Torsås, Uppvidinge och Vetlanda. Om du bor i någon av dessa kommuner hittar du här information om avfallstaxor, verksamhetsplan och föreskrifter för avfallshantering.
Omställning till cirkulär ekonomi
Lagstiftningen kring avfall förändras snabbt i takt med omställningen till en cirkulär ekonomi på europeisk nivå. Detta har lett till ökade krav och bredare omfattning på avfallsplanerna.
Renhållningsordning
Renhållningsordningen är det dokument som styr avfallshanteringen i våra åtta medlemskommuner enligt lag. Enligt miljöbalken måste varje kommun ha en renhållningsordning (15 kapitlet 41 §). Denna består av en avfallsplan som gäller fram till 2030 samt en avfallsföreskrift. De ger riktlinjer för hur avfallet hanteras i kommunerna.
Avfallsplan
Avfallsplanen riktar sig till kommunens anställda, invånare, verksamheter, föreningar och andra aktörer. Planen visar hur vi bäst kan förebygga avfall och använda resurserna flera gånger innan de blir avfall. Den har som mål att uppnå klimatneutral avfallshantering i kommunerna och stödjer globala, nationella, regionala och lokala mål inom avfallsområdet.
>> Avfallsplan Kretslopp Sydost 2023–2030
Avfallstaxa
Kretslopp Sydost ansvarar för insamling av hushållsavfall från hushåll och verksamheter i våra åtta medlemskommuner. Som villaägare, fastighetsägare eller verksamhetsägare måste du enligt lag ha ett abonnemang för avfallshämtning och betala en avfallsavgift. Avgifterna fastställs i avfallstaxan. Se alla våra taxor här.
>> Taxor 2024, kommunalt avfall
Föreskrifter för avfallshantering och hämtningsvillkor
Som fastighetsägare har du även ett ansvar enligt kommunernas avfallsföreskrifter att se till att ditt avfall blir hämtat. Avfallsföreskrifterna är de regler som gäller för hur avfall ska hanteras i kommunerna. Här finns detaljerade anvisningar om placering av avfallskärl, fastighetsägarens ansvar, hur avfall hämtas och hur transportvägar ska se ut. För att ditt avfall ska hämtas måste du följa de regler som finns i föreskrifterna för avfallshantering.
Här är några regler, hämtningsvillkor, att tänka på för att säkerställa att ditt avfall blir hämtat:
- Avfallskärlen kan tömmas från kl. 06:00 till 22:00. Reklamation kan ske tidigast nästkommande vardag.
- Kärlets fyllnad: Kärlet får inte vara överfullt, det vill säga att locket måste kunna stängas.
- Placering av kärl: Kärlet måste stå på en väl synlig plats inför hämtning. Om du inte betalar för dragväg ska det placeras max 15 meter från fordonet.
- Vägar som inte är farbara: Om sopbilarna inte kan köra in på din väg, måste du ställa ut kärlet vid närmsta farbara väg senast kl. 06:00 på hämtningsdagen, eller betala för dragväg.
- Tillgänglighet: Se till att kärlen är åtkomliga för chauffören. Om du byter lås eller portkod, meddela Kundservice i god tid.
- Blockeringar och hinder: Kärlen kan inte tömmas om exempelvis bilar blockerar dem. Se till att det finns tillräckligt med utrymme framför och mellan kärlen.
- Dragväg: Vägen där kärlen ska dras måste vara hårdgjord och fri från hinder som trösklar och trappsteg. Gräs och grus som inte är hårt packat räknas inte som godkänd dragväg.
- Avfall i kärlet: Det är ditt ansvar att se till att mat- och restavfallet är emballerat med dubbelknut.
- Alla påsar i kärlet måste vara väl hopknutna med dubbelknut.
- Vintertid: Vid snö och halka är det viktigt att vägen till kärlet är skottad och sandad eller saltad, och att det inte finns en snövall framför kärlet.
- Sortering av avfall: Fastighetsägare ansvarar för att olika avfallsfraktioner sorteras korrekt och lämnas i rätt behållare.
- Kärlets position: På hämtningsdagen ska kärlet stå med handtaget utåt för att minska risken för förslitningsskador hos chaufförerna.