Logotype

  E-post: info@kretsloppsydost.se

Frågor & Svar
Utfyllnad

Ingenting är värt mer

Hur skulle världen se ut om influencers (och reklam) försökte sälja ingenting? Varje dag bombarderas vi med budskap som uppmanar oss att shoppa, köpa, handla och konsumera mer. I Sverige konsumerar vi som om vi hade fyra jordklot och många tror att vi kan fortsätta konsumera som vanligt bara vi återvinner mer. Men faktum är att vi måste återvinna mindre, genom att köpa färre saker. Kretslopp Sydost nya reklamkampanj vill visa hur reklam och influencer-samarbeten borde se ut.

Köp mindre. Återvinn mindre

Den självklara hållningen från oss på Kretslopp Sydost hade kanske varit att uppmana dig att återvinna mer. Och vi tycker återvinning är bra, men det är ännu bättre för klimatet och miljön om vi kan förebygga att avfall uppstår. Vår förhoppning är att vi ska återvinna mindre och att avfallet ska minska. För att det ska vara möjligt krävs det att vi köper färre onödiga grejer.

Ingenting slår ett riktigt onödigt köp

Känslan av ett riktigt onödigt köp kan faktiskt vara svårslagen. Många kan nog känna igen sig i den kortvariga lycka som uppstår när vi köpt det där nya klädesplagget som vi egentligen inte riktigt behövde eller när vi ersatte en stor halvny TV med en stor helny TV. Lyckan är kortvarig, och skadan långvarig. Det nya plagget kändes fel när du kom hem och hamnade i b-sorteringen direkt. Och när du lagom ställt din TV på plats ser du reklamen för en nyare TV och inser att du precis köpt en halvny TV. Både det fungerade plagget och den halvnya TV:n slutar upp på återvinningen. En förlust, tycker vi. 

Att bidra till en hållbar framtid är gratis

Att konsumera sig ur klimatkatastrofer och miljöförstöring är en dyr affär, för din plånbok och för miljön. Att köpa ingenting är det alltid 100% rea på och ingenting är klimatkompenserat, klimatneutralt och allt annat som företagen brukar påstå. 

En kostnadsfri investering i framtiden

I den bästa av världar skulle vi återanvända, återskapa, laga och ta hand om saker, varandra och miljön. Alla vinner på att återvinna mindre, genom att köpa färre saker.

För ibland är ingenting värt mer. 

 
 
Instagram Facebook