Logotype

  E-post: info@kretsloppsydost.se

Frågor & Svar
Utfyllnad

Minska matsvinnet

Att matavfallet tas omhand och blir till biogas och biogödsel är bra, men det allra bästa - för både miljön och din plånbok - är förstås att avfallet aldrig uppstår. Det finns mycket som var och en kan göra för att minska matsvinnet. Här har vi samlat våra bästa tips.

  • Förläng hållbarheten genom att förvara maten i rätt temperatur
    Exempel på varor som behöver stå där det är som kallast i kylskåpet är kött-, fisk- och mejeriprodukter. Grönsaker mår däremot bättre där temperaturen är lite högre. Temperaturer som rekommenderas är: Kyl +2 - +5 grader, sval +6 - +12 grader, frys -18 grader eller kallare. Tips! Lägg in en termometer i kylskåpet så blir det lättare att hålla koll och eventuellt reglera temperaturen.
  • Stirra dig inte blind på bäst-före-datum
    Bäst-före-datum är alltid satta med god marginal. Därför är det bäst att använda sitt lukt- och smaksinne för att avgöra om en vara är ok att äta eller inte. Detta gäller dock inte för känsliga livsmedel, så som exempelvis vakuumförpackad fisk och varor märkta med sista förbrukningsdag.
  • Gör matlåda av resterna från middagen och ta med till jobbet
    Att äta ute är en dyr vana. Genom att börja med matlåda slipper du inte bara kasta överbliven mat, du sparar också en rejäl slant varje månad.
  • Planera dina inköp
    Inventera skafferiet innan du åker till mataffären. Du får bättre koll på vad som håller på att bli gammalt och snart behöver användas och minimerar också risken för onödiga dubblett-köp.
  • Lägg inte upp för stora portioner
    Backa hellre och ta en gång till om du är hungrig.
  • Frys in det som inte går åt
    Om hela brödlimpan inte går åt fungerar det alldeles utmärkt att skiva upp brödet och direkt frysa in det i skivor. Ta sedan fram och tina skivor efter behov.
  • Frys in färdiga portioner
    Bara att ta fram och värma när du inte ids ställa dig vid spisen.
  • Veckoplanera familjens middagar
    När du gjort upp veckans meny passar du på att inventera vad som som finns hemma i kylskåp, frys och skafferi och skriver bara upp vad som verkligen behöver köpas. Ta sedan med dig inköpslistan till affären och håll dig till den. Låt dig inte lockas av extrapriser och undvik att handla när du är hungrig, eftersom det då ofta slinker med sådant som du egentligen inte skulle ha köpt. En annan fördel med veckoplanering av middagar är att du slipper fundera över vilken mat som ska lagas varje dag - låter skönt, eller hur?
     
Instagram Facebook