Frågor och svar om förpackningsavfall
Ju enklare det är att sortera, desto mer återvinns. Det visar såväl undersökningar som verkligheten. Därför införs nu fastighetsnära insamling steg för steg i hela Sverige, det vill säga att du kan sortera ditt avfall nära bostaden. Vi kallar det att närsortera. Här är svar på några vanliga frågor.
Vad innebär närsorterat?
Det innebär att du samlar in förpackningsavfall nära där du bor, vanligtvis i särskilda kärl vid bostaden eller i närheten. Och vanligtvis i anslutning till mat- och restavfallet. Ett annat begrepp som används är ”fastighetsnära insamling”.
Varför införs det?
För att göra det lättare för dig att sortera ut dina förpackningar och därmed öka återvinningen och minska förbrukningen av nya råvaror. Det är viktigt för miljön. Det är regeringen som har beslutat om att införa närsortering. Alla kommuner måste göra det.
När införs det?
Det sker successivt i landet. Exakt hur utbyggnaden av det nya insamlingssystemet kommer att se ut i Kretslopps Sydosts medlemskommuner är inte klart. Just nu pågår arbete med att ta fram en tidsplan för införandet och hushållen i din kommun kommer få information i god tid innan det blir dags.. Senast 1 januari 2027 ska det vara infört i hela Sverige.
Hur nära kommer kärlen att finnas?
För dig i lägenhet kommer kärlen att placeras i fastighetens miljörum, eller vid en insamlingsplats i närheten. Kontakta fastighetsägaren eller bostadsrättsföreningen för mer information.
För dig i villa eller fritidshus kommer kärlen att placeras på tomten där du har dina sopkärl idag och ersätter eller kompletterar dessa. Eller: I vissa områden kommer kärlen att placeras på en gemensam insamlingsplats.
Vilken typ av kärl behöver jag ha? (För villa- och fritidshusägare)
Du kommer att få 2 nya kärl, med 4 fack var, så kallade fyrfackskärl. I facken sorterar du olika typer av avfall. Det finns fack för restavfall, matavfall, tidningar, plast, pappersförpackningar, metall samt färgat och ofärgat glas. Du behöver inte göra något, Kretslopp Sydost ordnar de nya kärlen.
Hur stora kommer kärlen att vara? (För villa- och fritidshusägare)
Två stycken 370L kärl behöver plats på din tomt. Kärlen har måtten; bredd: 77 cm, djup: 81 cm, höjd: 107 cm. Därför kan du behöva fundera lite på hur och var du ska placera dina kärl.
Vad kommer jag att kunna sortera nära mig?
Du kommer att kunna sortera förpackningar av: plast, papper, färgat och ofärgat glas och metall samt tidningar, mat- och restavfall.
Blir det dyrare för mig?
Det är fortsatt producentansvar för förpackningar. Det betyder att insamlingen och återvinning finansieras av de företag som producerar förpackningar och är inbakat i priset för förpackningen som du köper. Målsättningen är att de enskilda abonnemangen inte ska påverkas.
Vem sköter om detta?
Kretslopp Sydost har hand om insamlingen, förpackningsproducenterna sköter själva återvinningen.
Hur sorterar man förpackningar i olika material?
Om det inte enkelt går att separera materialen utgår du från det material som förpackningen består av till största del. Du ska aldrig behöva använda verktyg för att sortera. Ett sådant exempel är mjölkpaket som läggs i kärlet för pappersförpackning Den fastsittande plastkorken får du gärna ta av, men kragen som den sitter på ska sitta kvar.
Vart kan jag vända mig för mer information?
Kontakta Kretslopp Sydost, fastighetsägare eller bostadsrättsförening för mer information om förändringarna. På sopor.nu finns också mycket användbar information om hur du ska göra.
Kompletterande frågor och svar om fyrfackskärlen
Varför var ni valt ett kärlsystem med fyra fack?
Det finns en rad olika insamlingssystem som alla har sina fördelar och nackdelar. Den 8 december beslutade Kretslopp Sydosts förbundsdirektion att införa insamling av förpackningsavfall från villor och fritidshus med ett fyrfackskärlsystem där matavfall, restavfall och förpackningsavfall samlas in fastighetsnära.
Hur ofta töms kärlen?
För standardabonnemang kommer kärl 1 tömmas varannan vecka och kärl 2 tömmas var fjärde vecka.
Hur stora är kärlen, och hur ser uppdelningen ut?
Sorteringen kommer att göras i två stycken 370L kärl.
- Kärl 1. Här sorteras restavfall (177 liter), matavfall (118 liter), färgade glasförpackningar (45 liter) och ofärgade glasförpackningar (30 liter).
- Kärl 2. Här sorteras pappersförpackningar (165 liter), plastförpackningar (165 liter), tidningar (20 liter) och metallförpackningar (20 liter).
Kärlens mått: Bredd: 77 cm Djup: 81 cm Höjd: 107 cm
Varför har ni valt den indelningen på kärlen?
Den 17:e maj 2024 godkände Kretslopp Sydosts förbundsdirektion föreslagen på fackindelning för fyrfackskärlen. Fördelningen är väl genomtänkt och baserad på andra kommuners erfarenheter av systemet. Det är ca 75 kommuner som redan har systemet och många av dem har haft det i över 10 år och har hunnit testa och ändra efter kommuninvånarnas behov. Den indelning vi har valt är densamma som flera andra kommuner har landat i.
Jag har så lite avfall, måste jag ha båda kärlen?
Ja, för att kunna sortera förpackningar och matavfall nära fastigheten, som regeringen har beslutat om, behövs båda kärlen.